Mieszaniec

Pod względem wartości odżywczych, makrela na tle pozostałych gatunków wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością nienasyconych kwasów omega-6 oraz omega3, które poprawiają pracę układu nerwowego i poprawiają gospodarkę cholesterolem w organizmie człowieka. Makrela jest rybą tłustą, dlatego częściowo ogranicza łaknienie, a przy tym zawiera znaczne ilości selenu, który działa ochronnie na błony komórkowe i krwinki czerwone. Poza tym selen wpływa pozytywnie na rozwój płodów, dlatego makrela powinna być stałym punktem w diecie każdej ciężarnej kobiety. Poza tym, w makreli znajdziemy także znaczną ilość witamin z grupy E, D, B oraz A. Z kolei zawarty w rybie fosfor i wapń ułatwia poprawny rozwój kośćca u dzieci, a stosunkowo wysokie stężenie jodu, jest powodem, dla którego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę. Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku – ten normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. latego dzis polecam makrele w nieco innej odlsonie:

Ryżowa Salatka z Makrelą i Ananasem

Składniki:
– 200 g ryżu dzikiego
– 1 wędzona makrela
– 100 g żółtego tartego sera
– 1 świeży ananas lub z puszki
– 1 por, pokrojony w cienkie plasterki
– 4 łyżki majonezu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makrelę obrać z ości i porwać na mniejsze kawałki. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Ryż wymieszać z makrelą i ananasem. Dodać żółty ser, por i majonez, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty