Zdrowe nalesniki

Nalesniki bardzo sobie chwale w szczegolnosci jesli sa zdrowe a napewno pozywne. Juz sam zapach robi pozytywne wrazenie a co dopiero wrazenia smakowe! Oto kilka przepisow na zdrowe - nietuczace nalesniczki:  

Naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:
200 ml mleka kokosowego,
100 ml wody,
100 gramów mąki kokosowej,
3 jajka,
odrobina miodu,

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie ze sobą, Odstawić na pół godziny. Smażymy na delikatnie naoliwionej patelni do zarumienienia. Idealnie smakują ze świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi.

Wytrawne naleśniki z mąki razowej

Składniki na ciasto:
200 gramów mąki razowej,
2 jajka,
250 ml mleka,
250 ml wody gazowanej
Składniki na farsz:

3 łyżki jogurtu naturalnego,
pół paczki świeżych liści szpinaku,
sparzony pomidor pokrojony w kostkę,
kilka małych kostek sera feta,
Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki na ciasto. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowuj farsz. Na patelnie wrzuć liście szpinaku, pokrojonego w kostkę pomidora, kilka małych kostek sera feta. Wszystko ze sobą wymieszaj i dodaj jogurt naturalny. Na czystej patelni usmaż naleśniki, które później napełnij farszem.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Składniki na ciasto:
150 ml mleka,
50 ml wody gazowanej,
1 jajko,
70 gramów mąki kukurydzianej,
szczypta soli,

Sposób przygotowania: 
Wszystkie wyżej wymienione składniki zmieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 30 minut i smaż na patelni. Naleśniki z mąki kukurydzianej idealnie komponują się z białym twarogiem i owocami np. borówkami.

Najszybsze placki na świecie

Składniki:
banan,
2 jajka,
2 łyżki płatków owsianych,

Sposób przygotowania:
Wszystkie wyżej wymienione składniki połącz ze sobą. Placki smaż na rozgrzanej patelni. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu naturalnego i ulubionymi owocami. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu! Przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania może trwać tylko 5 minut. :)

Naleśniki z mąki ryżowej

Składniki:
100 gramów maki ryżowej,
250 ml mleka ryżowego ( można zastąpić krowim, sojowym, migdałowym i każdym innym ),
2 jajka,
szczypta soli,

Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Dołóż składniki mokre: mleko i jajka i dokładnie je ze sobą wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, delikatnie naoliwionej. Pamiętaj, żeby przy każdej porcji smażenia naleśników wymieszać dokładnie ciasto. Naleśniki z mąki ryżowej najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami.

Wszystkie naleśniki smażę bez zadnego oleju na specjalnej patelni do nalesnikow, ktora nie przywiera




Komentarze

Popularne posty