Mieszaniec
Moja ulubiona kasza gryczana - nawet w salatce dobrze sie sprawdza. Polecam kochani w te zimowe dni. Jeszcze kilka tygodni i przyjdzie wiosna. Czyz nie?
Sałatka z kaszą i salami
Składniki:
– szklanka kaszy gryczanej
-15 dag salami
– 3 parówki
-15 dag sera żółtego
– puszka białej fasoli (40 dag)
– 20 marynowanych pieczarek
– 3 ogórki konserwowe
– 10 zielonych oliwek
– pęczek natki pietruszki
– łyżka masła
– 3–4 czubate łyżki majonezu
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Kaszę opłukać, wsypać do rondla, zalać 2 szklankami wody, posolić, zagotować, dodać łyżkę masła, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Garnek przykryć i zawinąć w koc i odstawić na 15 minut, aby kasza „doszła”. Ostudzić. Fasolę osączyć na sicie. Marynowane pieczarki przekroić na pół. Salami oraz ser żółty pokroić w słupki. Oliwki oraz parówki pokroić w plasterki, ogórki w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO!
Komentarze