Zdrowy Zakatek

SAKIEWKI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ I POMIDORAMI

SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE
2 pojedyncze piersi kurczaka
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
60 g sera pleśniowego (użyłam owczego, może być kozi ewentualnie krowi)
1 pomidor
1 gałązka szczypiorku
PRZYPRAWY:
sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka w proszku, suszone oregano, oliwa extra, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy
SAŁATA Z AWOKADO I BRUKSELKĄ:
2 porcje sałaty lub miksu sałat
szklanka liści bazylii
1 dojrzałe awokado
4 brukselki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
winegret
1 łyżeczka maku niebieskiego

PRZYGOTOWANIE
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Zrobić z nich sakiewki: położyć na desce, każdą pierś przekroić pionowo lub na ukos na 2 połówki (otrzymamy 4 porcje kurczaka). W każdej połówce, od góry, zrobić pionowe nacięcie wzdłuż filetu, rozchylić boki kurczaka i poszerzyć nieco powstałą sakiewkę robiąc boczne nacięcia również w środku kieszonki (aby zmieściło się więcej nadzienia). Można też nie kroić filetu na pół tylko zrobić jedną większą sakiewkę z jednego filetu.
Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, następnie polać oliwą, skropić niewielką ilością soku z cytryny, wymieszać, odłożyć na ok. 30 minut a najlepiej na godzinę jeśli mamy czas.
Nadzienie: ugotowaną kaszę jaglaną doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz ser kozi pokrojony w kosteczkę, wymieszać i nałożyć do kieszeni kurczaka. Na wierzchu położyć plaster pomidora, doprawić go solą, pieprzem, suszonym oregano i skropić odrobiną miodu lub syropu klonowego i oliwą extra. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez 25 minut (małe sakiewki) oraz ok. 30 minut (duże). Podawać np. z sałatką.
Sałata z awokado i brukselką: sałatę umyć, poszarpać, włożyć do salaterki, wymieszać z poszarpaną bazylią, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę awokado, skropione sokiem z cytryny. Dodać obrane listki brukselki doprawione solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem i polać winegretem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki miodu lub syropu klonowego + 1 łyżeczka musztardy + sól i pieprz) i posypać makiem.



Komentarze

Popularne posty