Zdrowy Zakatek

Pomidory gora. 

TARTA Z SEREM KOZIM, POMIDORAMI I SARDELAMI (ANCHOIS)

SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE
200 g ciasta francuskiego
120 g miękkiego sera koziego pleśniowego
3-4 pomidory
6 filetów sardeli (anchois) w oleju roślinnym (1 puszka)
1 łyżeczka suszonego oregano
do posypania: natka lub świeże oregano, bazylia

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce położyć papier do pieczenia a na nim ułożyć 2 prostokąty wycięte z ciasta francuskiego o wymiarach ok. 15 x 25 cm każdy.
Na wierzchu położyć plasterki sera koziego pozostawiając wolny rant przy brzegach. Ser przykryć plasterkami pomidorów, na wierzchu położyć filety sardeli.
Posypać suszonym oregano, skropić 2 łyżeczkami oleju z puszki z sardelami. Wstawić do piekarnika na półkę niżej niż połowa piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
Posypać posiekaną natką i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Każą tartę pokroić na 4 części.


Komentarze

Popularne posty