Krotko i na temat

''Czosnek niedźwiedzi jest cenionym surowcem zielarskim o działaniu bakteriobójczym i dobroczynnym wpływie na układ krwionośny oraz trawienny. Czosnek niedźwiedzi zastosowanie ma też w kuchni jako przyprawa i dodatek do wielu potraw. Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest krótkowieczną byliną wytwarzającą podziemne cebule. Są one przysmakiem niedźwiedzi i stąd właśnie wywodzi się nazwa tej rośliny. Czosnek niedźwiedzi osiąga 20-50 cm wysokości, wytwarza zielone liście podobne do liści konwalii, kwitnie na biało od kwietnia do maja. W środowisku naturalnym występuje w wilgotnych lasach Europy i Azji. W Polsce jest dość rzadki, od 2004 roku objęty częściową ochroną gatunkową. Jako roślina jadalna czosnek niedźwiedzi zastosowanie znalazł jako składnik potraw oraz surowiec zielarski. Zastosowań czosnku niedźwiedziego jest tak wiele, że tej roślinie poświęcane są nawet całe książki, np. "Czosnek niedźwiedzi - smaczny, tani, zdrowy", autorstwa Claudii Boss-Teichmann. Właściwości lecznicze czosnek niedźwiedzi ma podobne jak czosnek pospolity. Choć jego działanie jest nieco słabsze, jest jednak lżej strawny i nie obciąża tak bardzo wątroby. Liście czosnku niedźwiedziego po spożyciu nie pozostawiają też w ustach nieprzyjemnego czosnkowego posmaku. Charakteryzuje go przede wszystkim silne działanie bakteriobójcze, które warto wykorzystać podczas leczenia górnych dróg oddechowych. Poza unicestwianiem bakterii, pobudza też wydzielanie śluzu w oskrzelach. Czosnek niedźwiedzi zastosowanie ma również w leczeniu miażdżycy, zapobieganiu nowotworom, leczeniu nadciśnienia i chorób serca oraz do pobudzania trawienia. Regularne spożywanie świeżych liści czosnku niedźwiedziego sprzyja łatwiejszej utracie wagi. Czosnek niedźwiedzi zastosowanie znajduje także w kuchni, jako dodatek do wielu potraw. Świeże liście czosnku niedźwiedziego nadają się do przyprawiania sałatek, kanapek, sosów i dressingów. Nie powinno ich się gotować, gdyż wówczas tracą swój smak. Można je natomiast marynować w oliwie lub konserwować w soli. Czosnku niedźwiedziego nie należy pozyskiwać ze środowiska naturalnego ze względu na konieczność ochrony tego gatunku oraz możliwość śmiertelnej w skutkach pomyłki z trującą konwalią majową czy zimowitem jesiennym. Dlatego polecam uprawę czosnku niedźwiedziego we własnym ogrodzie. W ogrodzie czosnek niedźwiedzi można sadzić zarówno na grządkach z warzywami jak i na rabatach ozdobnych z roślinami cebulowymi. Warto wykorzystać fakt, że jego czosnkowy zapach odstrasza wiele uciążliwych szkodników roślin. Uprawa czosnku niedźwiedziego w ogrodzie wymaga zapewnienia stanowiska półcienistego lub cienistego (najlepiej pod drzewami liściastymi) oraz próchniczej, przepuszczalnej, żyznej i stale lekko wilgotnej gleby o odczynie lekko kwaśnym. Czosnek niedźwiedzi wymaga podlewania, szczególnie w okresie wiosennym. Latem, po przekwitnieniu, roślina stopniowo obumiera i zanika. Wówczas podlewanie nie jest już konieczne. Co roku na wiosnę warto ziemię wzbogacać kompostem. Czosnek niedźwiedzi zimuje dobrze, o ile gleba nie jest zbyt wilgotna (nadmiernie wilgotna ziemia w okresie zimowym przyczynia się do gnicia cebul). Czosnek niedźwiedzi można sadzić też w doniczkach wypełnionych zwykłą ziemią do kwiatów z dodatkiem 1/3 objętości drobnego żwirku (takie rozluźnienie ziemi zapobiega gniciu cebul czosnku). Doniczki z czosnkiem niedźwiedzim najlepiej ustawić przy parapecie okna od strony północnej. Podlewamy aby utrzymać stale lekko wilgotną glebę ale pomiędzy podlewaniami pozwolić aby jej wierzchnia 1-2 cm warstwa lekko przesychała. Co dwa tygodnie do wody do podlewania warto dodać niewielką dawkę nawozu płynnego. Uprawę czosnku niedźwiedziego można rozpocząć od wysiewu nasion w okresie jesiennym. Jest to jednak metoda dość zawodna, gdyż nasiona wymagają przejścia długiego okresu stratyfikacji oraz szybko tracą zdolność do kiełkowania. Lepiej zatem zdecydować się na sadzenie cebul czosnku niedźwiedziego w końcówce lata lub na początku jesieni. Wrzesień do początku października to świetny okres na sadzenie czosnku niedźwiedziego. Sadzimy go zatem nieco wcześniej niż typowy czosnek zimowy (czosnek pospolity do uprawy ozimej sadzi się dopiero około w drugiej połowie października). W kolejnych latach uprawy w okresie letnim, gdy roślina obumrze i wejdzie w stan spoczynku, od cebul matecznych oddziela się cebulki przybyszowe i w ten sposób powiększa liczebność posiadanych egzemplarzy czosnku niedźwiedziego. Jak już wspomniałam, uprawę czosnku niedźwiedziego najlepiej rozpocząć od sadzenia cebul wczesną jesienią. W tym okresie cebulki czosnku niedźwiedziego gotowe do sadzenia znajdziemy w sklepach ogrodniczych wśród jesiennej oferty cebulek kwiatowych. Nie zawsze jednak są one dostępne w lokalnych sklepach, dlatego czosnek niedźwiedzi kupić można też przez internet.''


Komentarze

Popularne posty