Mieszaniec

Winogrona swoje właściwości zawdzięczają zawartym w nich, a raczej w pestkach związkom procyjanidolowym. Eliminują one z organizmu wolne rodniki, które są głównymi sprawcami wielu chorób serca i układu naczyniowego, w tym miażdżycy. Winogrona zawierają dużo witamin: B, C, D, E i PP oraz mikroelementów: boru, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi, dzięki czemu dotleniają i odtruwają organizm, zwiększając przy tym jego odporność. Są łatwo strawne, mają właściwości regenerujące i moczopędne. Pobudzają pracę wątroby, chronią przed rozwojem niewydolności żył i naczyń limfatycznych, która objawia się mrowieniem, drętwieniem, żylakami i obrzękami. Największa siła winogron tkwi w skórce i szypułkach, skąd pochodzą polifenole. Są one dla roślin tym, czym dla ludzi białe ciałka krwi – obroną przed chorobami. Polifenole to przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko raka i zawału serca, zapobiegają osadzaniu się tłuszczu na ściankach naczyń krwionośnych. Winogrona pomagają także przy niestrawności, kamicy żółciowej i schorzeniach skóry – należy tylko jeść ich 1-2 kg dziennie. Przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych stosuje się pół szklanki soku ze świeżych owoców, między posiłkami. Natomiast otyłości przeciwdziała spożywanie codziennie przynajmniej 1 kg winogron. Warto dodać, że podobne działanie, jak winogron, ma również czerwone wino, bogate w związki procyjanidolowe. Należy jednak wino pić w małych ilościach, sporadycznie. W innym przypadku może mieć działanie odwrotne – przyczynić się do rozwoju miażdżycy. Polecam zatem:

Winogronowy Delight

Skladniki:
rukola
pomidorki koktailowe
swiezy, angielski ogorek
por
pieprze, sol, oliwa z oliwek 
garsc winogron 



Komentarze

Popularne posty