Mieszaniec

Kuracje oczyszczające bazujące na sokach z prasowanych warzyw to gorący trend, który zaczął się w Nowym Jorku i Los Angeles, a obecnie na dobre opanował wszystkie europejskie stolice. Zielone napoje z jarmużu, różowe z buraków i pomarańczowe z owoców tropikalnych mają odtruć organizm z toksyn, nasycić ciało witaminami i minerałami, poprawić zdrowie i samopoczucie. Wielu dietetyków uważa jednak, że aby wątroba, nerki i jelita funkcjonowały prawidłowo, nie można ograniczać się do płynnego menu. Wielu z nich rekomenduje wzbogacenie codziennego jadłospisu o kilka wybranych składników, które za sprawą wyjątkowych właściwości, dzień po dniu odtruwają organizm i pomagają pozbywać się produktów przemiany materii. Osobiscie zajrzalam na pare blogow i moge Wam z czystym sumieniem polecic salatke detox. Od czego zaczac? Czego bedziemy potrzebowac? Jak sie do tego zabrac. Pierwsza sprawa wybierz sobie dzien - dla mnie idealna jest sroda, w weekendy zawsze cos wypada... Kolejnym waznym punktem jest sporzadzenie listy zakupow i ich doniesienie do domu. I najwazniejsze - podejscie. W weekend werbowalam setki stron by Was zaskoczyc, niestety mnie nic nie powalilo, ale ta propozycja na mile zagosci na Waszych stolach... Detoks brzmi dziwnie i trochę groźnie i tak jakość nieodwracalnie, prawda? Jednak przychodzi czasem taki moment, gdy człowiek ma ochotę wziąć jakąś szczotkę i posprzątać wszystkie zakurzone kąty swojego… organizmu. Zamiast jednorazowych zrywów i obietnic, że od najbliższego poniedziałku to ja… wreszcie sie za to zabralam! Staram sie jak moge mobilizowac moje cudowne kobitki wokolo, mam nadzieje, ze przynajmniej troche inspiruje je proponowanymi zestawieniami.

Skladniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka migdałów
3 łodygi selera naciowego
1 małe awokado
pęczek szczypiorku
garść kiełków ( u mnie rzodkiewki ale mogą być inne)

Dressing:
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w małym słoiczku i dokładnie mieszamy.
2. Migdały zalewamy ciepłą woda i moczymy przynajmniej 1 godz. Aby napęczniały. Po tym czasie wrzucamy do malaksera i siekamy niezbyt drobno (można to zrobić również za pomocą noża)
3. Łodygi selera kroimy w plasterki, awokado w większą kostkę, siekamy szczypiorek
4. Do miski wrzucamy ugotowaną wcześniej na sypko kaszę jaglaną, posiekane migdały, seler naciowy, kiełki i szczypiorek. Delikatnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz, wlewamy dressing, na koniec dodajemy awokado.


Salatka - przepis od ekoquchnia.pl
O detoxie juz niebawem wiecej. Czytaj ''Detox moze byc przyjemny!''

Komentarze

Popularne posty