Krotko i na temat

Gdy myślisz o jagodach, zazwyczaj sięgasz po leśne jagody lub borówki amerykańskie. Czasem wybiegasz myślami nieco dalej, wrzucając do koszyka również maliny, jeżyny i truskawki. Jagody goji to w naszym kraju wciąż wybór rzadki, bo egzotyczny. I choć nie są one tak smaczne jak borówki, ani tak piękne i pachnące jak truskawki, mają niezwykle cenne właściwości dla naszego zdrowia. Są bogatym źródłem ważnych witamin i minerałów oraz bardzo silnych przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie jagód goji może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu funkcji życiowych. Niestety wiele kobiet cierpi na jego niedobór. Dobrym źródłem żelaza są warzywa liściaste - w szczególności szpinak. Jednak jagody goi zawierają go znacznie więcej. Dostarczają również dużą ilość magnezu, wapnia i innych minerałów, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Jagody goji to jeden z najlepszych naturalnych produktów przeciwstarzeniowych. Może nie zapewnią ci nieśmiertelności, ale na pewno zagwarantują dłuższe i zdrowsze życie. Zawarte w goji antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniom DNA i zmniejszają ryzyko chorób chronicznych, takich jak cukrzyca, choroby serca, reumatoidalne zapalenie stawów czy nadwaga. Włącz te owoce do codziennej diety, a nie pożałujesz. Jagody goji są doskonałym źródłem białka. Jeśli chcesz zwiększyć jego spożycie, koniecznie włącz je do codziennej diety. Owoce te nasycą cię na długi czas, pozwalając utrzymać apetyt w ryzach i redukując ilość spożytych w ciągu dnia kalorii. Regularne jedzenie jagód goji poprawia przyswajanie białka, korzystnie wpływa na układ odpornościowy i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wiele osób ma obsesję na punkcie ciągłego oczyszczania organizmu z toksyn. Jeśli chcesz zrobić to naprawdę skutecznie, włącz jagody goji do swojej diety. Detoks zmusza wątrobę i nerki do wytężonej pracy, a jagody goji wspomagają ich prawidłowe funkcjonowanie. Marchewka to nie jedyne źródło witaminy A. Jagody goji są również bogate w beta-karoten. Włączenie umiarkowanej ich ilości do diety wystarczy, by dostarczyć organizmowi zalecaną dawkę witaminy A. Jagody goji to dobry wybór dla wszystkich, którzy mają problemy trawienne lub ciężko im kontrolować swój apetyt. Rozwiązaniem obu tych problemów jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki błonnika. Jest na to wiele sposobów, a jagody goji są jednym z nich. Dodaj je do ulubionego smoothie, jogurtu lub owsianki, a wkrótce dostrzeżesz różnicę. Owoce te to również doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy lub pozostać w formie. Tak jak w poprzednim punkcie – i tutaj kluczowe znaczenie ma duża zawartość błonnika. Włącz jagody goji do diety, a schudniesz szybciej i na dłużej zaspokoisz apetyt. Jagody goji zawierają bardzo dużo witaminy C. Zaleca się je spożywać osobom o obniżonej odporności lub żyjącym w stresie. Owoce te wzmacniają układ immunologiczny i wspomagają organizm nie tylko w walce z infekcjami, ale również z niekorzystnym działaniem wolnych rodników.


Komentarze

Popularne posty