Co z Tym Halloween?

Kochani ponizej zestawiam kilka ciekawych inspiracji na nadchodzace Halloween. Wiekszosc z Was wybiera sie na imprezy albo urzadza wlasne, zatem do dziela. Urzadz ciekawa alternatywe  dobrymi i zdrowymi przekaskami. Cukierek albo psikus w Halloween? Już lepiej psikus, bo ile można zjeść cukierków jednego dnia! Jeśli naprawdę chcesz dać gosciom coś słodkiego, postaw na owoce. Poza cukrem, dostarczysz im witamin i cennych składników odżywczych, których tak bardzo potrzebujemy do zdrowej zabawy, przeciez i tak alkohol przewazy wybor większości! 

Mumie

Skladniki: 
4 duże żółte ziemniaki (np. z gatunku Atol, Denar)
pulpety z mięsa mielonego (16-24 małych pulpetów lub mięso mielone podsmażone i doprawione według własnego uznania w sosie pomidorowym), ser mozzarella starty lub pokrojony na cienkie, długie paski, 
16 plasterków czarnych oliwek, opcjonalnie: sos i parmezan do dekoracji

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 190°C. Każdy ziemniak opłucz i osusz. Owiń go folią aluminiową i włóż na około godzinę do piekarnika. Gotowe ziemniaki powinny być na tyle miękkie, by z łatwością dało się w nie wbić widelec. Wyjmij je wówczas z piekarnika i poczekaj 10 minut, aż ostygną na tyle, że będzie można je chwycić dłońmi.
Pulpety podgrzej w sosie na średnim ogniu. Ser potnij w cieniutkie pasy na tyle długie, by sięgały od jednej do drugiej krawędzi ziemniaka.
Gdy ziemniaki nieco ostygną, przekrój każdy z nich wzdłuż na pół. Pozostaw pas o grubości około 6-10 mm licząc od skórki, a resztę każdego ziemniaka wydrąż.
Nafaszeruj każdą połówkę ziemniaka pulpecikami z mięsa mielonego. Uformuj z nich ciało mumii.
Następnie owiń je pasami mozzarelli, krzyżując je ze sobą tak, by przypominały bandaże. Końce serowych pasów zawijaj pod spód mięsnej mumii. Z dwóch plasterków oliwki zrób jej oczy.
Włóż całość z powrotem do piekarnika. Piecz ziemniaczki przez 2-5 minut, aż ser zacznie się topić. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika, najlepiej w towarzystwie dodatkowego sosu i parmezanu

Miotly

Skladniki:
12 plastrów sera
12 paluszków (mogą być również grube paluszki sezamowe)
12 łodyżek szczypiorku

Wykonanie:
Jeśli plasterki sera są kwadratowe to przekrój je na pół a następnie ponacinaj je równolegle wzdłuż pozostawiając około 1 cm tworząc frędzle.
Ponacinany kawałek sera obwiń dookoła końcówki paluszka tworząc małą miotełkę.
Przymocuj ser do miotełki za pomocą źdźbła szczypiorku.

Jablka w karmelu

Skladniki:
10 jabłek
10 drewnianych patyczków do szaszłyka
karmel

Wykonanie:
Jabłka umyj i dobrze wysusz. W każde jabłko wbij patyczek do szaszłyka. Jabłka połóż na talerzyku wyścielonym papierem do pieczenia. Przygotuj karmel. W trakcie przygotowywania karmelu, w osobnym garnku podgrzej 200 ml śmietany. Gdy karmel osiągnie odpowiednia barwę, połącz karmel ze śmietaną i dobrze wymieszaj. Jak jeszcze karmel będzie gorący zamocz w nim po kolei jabłka, tak aby cała łupka była nim pokryta. Odłóż jabłka na talerzyk z papierem do pieczenia a następnie włóż do lodówki na godzinę, aby karmel stwardniał.


Komentarze

Popularne posty