Mieszaniec

Dzis serwuje cos ze szparagami na planie pierwszym... zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Trzeba jedynie uważać z kalorycznymi dodatkami – masłem, śmietaną. Szparagi są cennym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A. Zdrowotnych zalet szparagów jest więcej:
zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, a dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego;
bez obaw mogą się nimi objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu;
są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów.
Uwaga! Szparagi zawierają związki purynowe, których powinny wystrzegać się osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Jednak jadamy je tak rzadko i w niewielkich ilościach, że nikomu nie powinny zaszkodzić.

Szparagowy Hit

Skladniki:
1/2 sałaty rzymskiej
100 g dzikiego ryżu (tu: Kupiec)
2 jajka
10 zielonych szparagów
3-4 garście groszku cukrowego
garść nasion słonecznika
oliwa extra vergine
pieprz


Komentarze

Popularne posty