Mieszaniec

Produkcja mozzarelli jest całym kołem napędowym, które pociąga za sobą tysiące rąk do pracy. Zakład, w którym produkuje się mozzarellę nosi nazwę caseificio. Zatrudnienie znajdują ludzie przy produkcji opakowań (wiadra, kadzie, sita itp.), folii do której jest pakowana mozzarella, kierowcy rozwożący mozzarellę do sklepów, sklepy, które ją sprzedają, a dodatkowo przemysł chłodniczy, który przechowuje się mleko buffali w okresie kiedy jest go nadmiar. Mozzarella jest produkowana codziennie i to tak aby już z samego rana jako fresca znaleźć się w sklepach. Jej proces produkcyjny zaczyna się dzień wcześniej, gdyż już około godziny 23 mleko jest nalewane do kadzi i po dolaniu odrobiny podpuszczki (ok 90 ml na 1000 l mleka) oczekuje się, aż mleko sztucznie się skwasi. Po ok. dwóch godzinach zsiadłe mleko jest dokładnie mieszane i już jako ser opada na dno kadzi. Po następnych kilku godzinach odcedzana jest serwatka z której wyrabia się inny rodzaj sera tzw. riccotta. Pozostały ser w kadzi dojrzewa ok. godziny. Po odpowiednim czasie kiedy ser dojrzeje tzn. przyjmie większą odpowiednio kwasowość do wyrobu już gotowej mozzarelli, zostaje wyciągnięty na stół gdzie ocieka i w takim stanie jest szatkowany na drobne kawałki. Zatem zrob dzis z niej uzytek. 

Srodowy Przysmak  

Składniki:
pomidory malinowe 2 szt. albo 3 szt.
mozzarellá 1 kula
bazylia świeża
oliwa z oliwek
malinowe balsamico
sòl młynek
czarny pieprz 

Wykonanie:
pomidory kroimy na czàstki
mozzarellę na mniejsze kawałki
układamy na talerzu,dodajemy sòl i pieprz
polewamy oliwà z oliwek z odrobinà malinowego balsamico
dekorujemy bazylià- ilość dowolna



Komentarze

Popularne posty