Mieszaniec
Od dawna wiadomo, że figi regulują pracę układu pokarmowego. Mogą być także pomocne w leczeniu hemoroidów oraz bolącego gardła. Jak podaje portal munhwa.com, ostatnie wyniki badań przeprowadzone m.in. w Korei dostarczyły ciekawych informacji na temat nowo odkrytych właściwości tego owocu.
Naukowcy z Chonbuk National University Hospital (Korea) przeprowadzili badania na kobietach z chorobami narządów płciowych oraz zaparciami. Pacjentkom były podawane figi lub sok z tych owoców. Zarówno objawy pierwszej jak i drugiej dolegliwości uległy redukcji.
Dobroczynne właściwości owoców były znane już setki lat temu. "Koreańska Księga Medyczna" (The Dongui Bogam) z XVII wieku, która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej, szczegółowo opisuje działanie fig, które dzieli na dwie kategorie: owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniajacą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe.
Ponadto badania pokazują, że przeciwcukrzycowe, antyrakotwórcze, przeciwzapalne właściwości owoców wynikają z działania antyoksydacyjnego (przeciwutleniającego). Może ono ponadto wpływać na poprawę wzroku przy zwyrodnieniu plamki żółtej. Co więcej, figi wpływają korzystnie na funkcje wątroby. Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone - same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Można przygotowywać z nich przetwory - dżemy, kompoty. Dobre są także ugotowane w czerwonym winie. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie. W przypadku świeżych fig należy pamiętać, by przechowywać je w temperaturze do pięciu stopni Celsjusza.
Salatka z Fioletem w tle
Skladniki:
rucola – ok. 50 g
jedna niewielka, dojrzała gruszka
dwie figi
pół owocu granatu
50-100 g sera lazur
garść orzechów włoskich
sok z ćwiartki limonki
dwie łyżki oliwy z oliwek
Komentarze