Krewetki w imbirze po treningu :-)

Jeden z moich ulubionych posiłkow. Prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że już teraz najchętniej rzuciłabym wszystko, żeby zjeść krewetki na lunch. Krewetki - idealne źródło białka. Mięczaki i skorupiaki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także cynku, odpowiedzialnego m.in. za rozwój i prawidłowe działanie układu płciowego czy gojenie się ran. Owoce morza zawierają też w różnych ilościach (w zależności od rodzaju) witaminy B1, B2, PP oraz takie składniki mineralne jak selen, wapń, magnez i jod. Masło kokosowe - nienasycone kwasy tłuszczowe.   Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru). Możesz też dodać orzechy lub pełnoziarnisty makaron, by dostarczyć więcej węglowodanów. Podaję wariant, jaki ja przygotwuję:

Składniki:
-Krewetki - wybierz takie, jakie lubisz. Ja ostatnio stawiam na wariant surimi, ale nie w kształcie paluszków, tylko całych krewetek!
-Łyżeczka masła kokosowego (możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub gdzieś, gdzie są dostępne produkty z różnych części świata),
-Ząbek czosnku,
-Świeży imbir,
-Świeża kolendra,
-Pół cytryny,
-Szczypta pieprzu

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło kokosowe. Wrzuć krewertki surimi (w całości lub pokrojone), starty imbir, wyciśnij ząbek czosnku, całość skrop cytryną. Dodaj odrobinę pieprzu i co jakiś czas mieszaj krewetki, żeby ich nie przypalić. Ja lubię zarumienione więc przygorowuje je do takiego stanu. Ułóż je na talerzu I ozdób listkami świeżej kolendry. Możesz podawać same, z sosem jogurtowym lub na makaronie pełnoziarnistym.

Komentarze

Popularne posty