Granaty kalifornijskie :-)


Granaty kalifornijskie są wyraźnie większe od innych, a do tego zdecydowanie słodsze i o znacznie bardziej intensywnym kolorze pestek. Granaty: 
*obniżają ciśnienie tętnicze - Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
*leczą zaburzenia erekcji
Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie może wspomóc walkę z zaburzeniami erekcji i niepłodnością. Zdaniem specjalistów, zawarte w napoju przeciwutleniacze mogą uniemożliwiać wolnym rodnikom powodowanie problemu.
*łagodzą objawy menopauzy. Spożywanie soku z granatu złagodzić może dokuczliwe objawy przekwitania, nie powodując jednocześnie skutków ubocznych związanych z hormonalną terapią zastępczą. Swoje właściwości owoc zawdzięcza przede wszystkim fitoestrogenom.
*obniżają poziom cholesterolu - Według naukowców już ćwierć filiżanki soku z granatu dziennie może skutecznie zmniejszyć tempo utleniania cholesterolu LDL. A wszystko za sprawą właściwości przeciwutleniajacych – sok z granatu może być pod tym względem nawet trzykrotnie skuteczniejszy niż czerwone wino czy zielona herbata.
*wspomagają terapię raka prostaty - Jak dowiedli specjaliści z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, sok z granatu przynosi wiele korzyści osobom, które cierpiały na raka prostaty. Zdaniem badaczy, wypijanie ok. 200 ml soku z granatu dziennie spowalnia wzrost poziomu tzw. antygenu specyficznego gruczołu krokowego, który świadczy o obecności zmian nowotworowych.
*leczą zmiany trądzikowe - Owoce te działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu wiele korzyści mogą przynieść osobom doświadczającym trądziku. Dodatkowo, sok z granatu regeneruje i odmładza skórę, poprawia jej ukrwienie i spowalnia proces starzenia.
*ułatwiają odchudzanie - Wyciąg z liści granatu może zmniejszać wchłanianie tłuszczu w jelitach. Korzystnie na wagę wpływa także sok z granatów, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jego ilością.

Do niedużego garnka wlej mleko i zagotuj. Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane, zamieszaj i pogotuj chwilę na małym ogniu. Zdejmij garnek z ognia, dodaj większość morwy w czekoladzie, wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty (pod wpływem temperatury morwa w czekoladzie lekko się rozpuści). Dodaj do garnka większość pestek granatu*, wymieszaj i przełóż do miseczek. Porcje posyp dodatkowo odrobiną pestek i kilkoma morwami w czekoladzie.

Komentarze

Popularne posty