Super produkty na mocne kosci.

Dieta a mocne kości
Składniki odżywcze zawarte zdrowej żywności w mogą mieć ogromny wpływ na zdrowie i wytrzymałość kości. Wręcz mogą one zapobiegać wystąpieniu osteoporozy. Zastanawiasz się, które produkty spożywcze będą wzmacniać twoje kości?

Łosoś
Mówiąc o łososiu, najczęściej podkreśla się obecność w jego składzie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto jednak wiedzieć, że ryba ta jest również bogatym źródłem witaminy D, która jest niezbędna dla zachowania zdrowia szkieletu człowieka.

Tuńczyk
Tuńczyk podobnie jak łosoś stanowi skarbnicę kalcyferolu, czyli witaminy D. To bardzo ważne, aby spożywać produkty bogate w tę substancję, gdyż zapobiega to demineralizacji kości.

Zielone warzywa liściaste
Szpinak, dymka, kapusta, sałata to produkty stanowiące bogate źródło wapnia. Przykładowo, niewielka porcja szpinaku może zapewnić 25% dziennego zapotrzebowania na tę ważną dla mocnych kości substancję. Poza tym, zawarta w jego składzie witamina K stymuluje białko odpowiedzialne za wiązanie wapnia w kościach.

Jajka
Jajka stanowią źródło pełnowartościowego białka, które stanowi ważny składnik budulcowy organizmu. Poza tym, w ich składzie zawarty jest związek chemiczny istotny dla zdrowia kości – witamina D. Jej niedobór osłabia kości i może prowadzić do osteoporozy.

Pomarańcze
Pomarańcze zawierają w składzie dużą dawkę witaminy C, która pośrednio wpływa na kondycję kości. Substancja ta wspomaga przyswajanie wapnia, który odpowiada za wytrzymałość i gęstość kości.

Orzechy
Orzechy zawierają w składzie potas, który wzmacnia system nerwowy organizmu. Ponadto, składnik ten wspomaga zatrzymywanie wapnia w kościach i w ten sposób pośrednio wywiera korzystny wpływ na ich wytrzymałość.

Banany
Banany to źródło składników niezbędnych dla zdrowych i mocnych kości, tj. potasu, wapnia i magnezu. Chociażby z tego względu warto zadbać o to, aby stanowiły one nieodłączny element naszej diety.

Mleko
Mleko stanowi bogate źródło wapnia oraz witaminy D – składników warunkujących zdrowie i wytrzymałość kości. Warto każdego dnia wypijać szklankę tego napoju. Oczywiście pod warunkiem, że nie mamy problemu z trawieniem laktozy. W tym przypadku lepiej sięgnąć po maślankę lub kefir.

Sardynki
Miłośnicy sardynek mogą mieć pewność, że mają mocne i wytrzymałe kości. Zawierają one w składzie niezwykle dużą ilość witaminy D oraz wapnia.


Komentarze

Popularne posty