Na poprawe humoru!


Suszone banany mają trzy razy więcej magnezu i potasu niż świeże. Zapobiegają skurczom mięśni i obniżają ciśnienie. Pomagają zwalczać bakterię odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka i sprzyjają ich gojeniu. Dzięki witaminom z grupy B i tryptofanowi (aminokwas występujący w naturalnych produktach spożywczych) doskonale poprawiają nastrój. Uwaga! Przed jedzeniem suszone owoce trzeba myć. Środki konserwujące i oleje, używane do zabezpieczenia owoców przed sklejaniem, mogą podrażniać jelita i powodować alergie.


Sałatka z kokosowego ryżu, jabłek i suszonych bananów
100 g kokosowego ryżu
3 garście rukoli
10 suszonych bananów
1 jabłko
mały pęczek kolendry
1,5 limonki lub cytryny
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
spora szczypta gałki muszkatołowej
oliwa extra vergine

Przygotuj kokosowy ryż. Do miski dodaj rukolę, posiekaną kolendrę (łodyżki cienko, listki grubo), wystudzony ryż i posiekane podłużnie kawałki suszonych bananów. Do miski wlej sok z połowy limonki. Pokrój jabłko w plastry, a następnie w słupki, wrzuć do miski z sokiem z limonki i wymieszaj. W ten sposób jabłko nie zbrązowieje. Przygotuj dressing: w słoiku wymieszaj sok z 1 limonki, miód, porządny chlust oliwy, rozdrobnione ziele angielskie i startą gałkę muszkatołową. Do sałatki dodaj jabłko wraz z sokiem z miski i dolej dressing. Wymieszaj całość i podawaj. Sałatkę możesz podać np. na dużym płaskim talerzu.

Komentarze

Popularne posty