Letnie orzeźwienie

Letnia pora nastraja nas optymistycznie, częściej wychodzimy, spotykamy się ze znajomymi, urządzamy przyjęcia i grille na świeżym powietrzu. Takie wydarzenia towarzyskie wymagają odpowiedniej oprawy – nie tylko jeśli chodzi o podawane dania – ważne są także proponowane gościom DESERY, których skład i kolorystyka doskonale harmonizują z letnim samopoczuciem. Warto podać orzeźwiające koktaije badz sorbet, które nie tylko wprowadzą gości w dobry nastrój, ale spowodują, ze skomplementują oni naszą kreatywność :) Seria lodowa kraina to lekkie, kolorowe, odswiezajace i przede wszystkim bardzo smaczne... sorbety - latwo je zrobic samemu, bo to najzdrowsze desery na te upalne dni. Pierwsza propozycja to:

SORBET CYTRYNOWY 
- szkl wody
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3/4 szkl soku z cytryny
- skorka z cytryny
W goracej wodzie rozpuszczamy cukier, ostudzamy i dodajemy sok. Schladzamy w lodowce - przelewamy do pojemnika i do zamrazarki a co godzine dokladnie wymieszac.  

SORBET OGORKOWO - MELONOWY 
-1/2 szkl cukru pudru
- garsc swiezej miety
- dojrzaly melon
- 2 ogorki gruntowe
- sok z limonki
- 50 ml Martini Bianco 
Wszystko miksujemy, schladzamy w lodowce, a nastepnie zamrazamy. Co godzine dokladnie mieszamy, aby spulchnic mase. 

SLODKA BRZOSKWINIA:
- sok z pomaranczy
- sok z cytryny
- 1 kg dojrzalych brzoskwin
- 1 szkl cukru pudru
- 30 ml Burbonu
Rozdrabniamy skladniki na jednolita - kremowa mase. Przekladamy do pojemnika i zamrazamy - co jakis czas oczywiscie nie zapomnijcie wymieszac lub zmiksowac zamarzajacy deser.

SOCZYSTY ARBUZ:
- 1kg miazszu z arbuza
- cukier puder
Kawalki arbuza zmiksowac (bez skorki) i przekladamy do pojemnika, nastepnie zamrazamy. Oczywiscie co 30 minut mieszamy zamarzajacy deser. 

TRUSKAWKOWA FANTAZJA:
- 1/2 kg truskawek
- 200 g jezyn
- sok z polowki cytryny
- 1/2 szkl cukru pudru
Wszystkie skladniki zblendowac, przelozyc do pojemnika i zamrozic... i takco godz zamieszac a po 5 juz bedzie gotowe. 

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty